Techniek

Klik hieronder op de vragen voor meer uitleg over het betreffende onderwerp.

Een led display ook wel ledscherm, ledscreen, ledwall, videowall, videoscherm, grootbeeldschermen of ledbord genoemd is een scherm opgebouwd uit LED’s. Het bestaat uit afzonderlijke LED’s die als je ze van ver bekijkt één groot scherm vormen, een beetje zoals je tv die bestaat uit zeer kleine componenten. Van afstand valt dit enorm snel op doordat het scherm de lichtbron is. Er bestaan indoor  en outdoor LED-schermen.

LED’s (Light EmittingDiodes) zijn halfgeleiders die licht produceren. Tussen de karakteristieke P en N laag zich de actieve laag. In een LED zullen elektronen die onder invloed van stroom de actieve laag passeren ook een spanningsverschil overbruggen. Hierdoor komen fotonen vrij die “licht”produceren. Een aantal fotonen blijft in de actieve laag, wat uiteindelijk resulteert in warmte. Andere fotonen worden naar de lens gestuurd wat bruikbaar is als licht.

De opbouw van LED-schermen kan bij de basis erg verschillend zijn. Waarbij de LED-keuze een belangrijk onderdeel is. Voor LED’s zijn er in de basis 2 verschillende opties, de zogeheten LED pixel compositie. Hierbij zijn onder andere te composities:

  • RBG compositie, bestaande uit minimaal 3 verschillende LED’s
    (1 x Rood, 1 x Blauw, 1 x Groen). Deze compositie word doorgaans gebruikt voor buitengebruik, dit vanwege de hogere lichtopbrengst.
  • SMD 3-in-1, 3 kleuren-LED in een behuizing
    Dit type LED’s is een behuizing, met daarin 3 kleuren verwerkt. Hierdoor is een betere kleurmenging mogelijk, waardoor al op kortere afstand, de uiteindelijke kleur te zien is.

Pixel Pitch (Pixel Afstand) is een aanduiding die gebruikt wordt bij beeld-appratuur zoals televisies, LCD-schermen maar ook LED-schermen. De Pixel Pitch is een aanduiding voor de scherpte en pixel dichtheid van deze apparatuur en word weergeven in millimeters (mm). Hoe kleiner deze afstand, hoe scherper het uiteindelijke beeld. Voor LED-schermen word doorgaans een Pixel Pitch tussen de 50 mm en  2,5 mm gehanteerd. Waarbij 2,5 mm het scherpste uiteindelijke beeld zal weergeven. Echter is de te kiezen Pixel Pitch sterk afhankelijk van de kijkafstand. Lees hierover meer in het artikel: “Pixel Pitches en kijkafstanden.”

Het kiezen van de juiste Pixel Pitch is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:
– Wat dient er te zien zijn op het scherm?
– Hoeveel detail is hierin aanwezig?
– Wat is de afstand tot de kijker?

Wat betreft het laatste is hierover een vuistregel, welke doorgaans een goede indicatie geeft welke pixel pitch u nodig heeft. Voor weergave van goed lees-/zichtbare tekst en video raden wij aan: Kijkafstand in millimeters / 1000 = Pixel Pitch

Voorbeeld: U zoekt een scherm voor in een presentatie ruimte. De kijkafstand tot het scherm is hier 4 meter. (4000mm) Dit deelt u door 1000. De Pixel Pitch die u nodig heeft is 4 mm. Dit is echter een vuistregel ter indicatie. Voor een advies, waarbij wij rekening houden met alle factoren, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Wat betreft LED-schermen zijn er op dit moment twee vormen van Pixel Pitch. Dit zijn:
– Real (Echte) Pixel Pitch
– Virtuele Pixel Pitch

Real Pixel Pitch
Real, of wel Echte Pixel Pitch, is de hart-tot-hart afstand van elke pixel. Elke pixel bestaat uit 3 kleuren, dit is Rood, Groen en Blauw. Deze zijn essentieel om per pixel alle informatie te weergeven. De hart-tot-hart afstand van de pixels, of wel, real pixel pitch, is bepalend voor de uiteindelijke scherpte.

Virtuele Pixel Pitch
Virtuele Pixel Pitch is de hart-tot-hart afstand tussen elke individuele LED. Hierbij word geen onderscheidt gemaakt in kleur van de LED. (Rood, Groen of Blauw.) Virtuele Pixel Pitch is een “trucje” om van elke LED, ongeacht de kleur, een pixel te maken. Dit betekend dat elke pixel van uw beeldmateriaal (met kleurinformatie van Rood, Groen en Blauw) omgezet word naar één LED welke slechts een kleur van die pixel kan weergeven. Hierdoor verliest u 66% kleurinformatie per pixel, maar lijkt het alsof u een hoogwaardigere pixel pitch krijgt aangeboden. Bij video compenseert zich dat, omdat de rondom liggende LED’s veelal de gelijkwaardige kleurinformatie weergeven van de naastgelegen pixels van uw beeldmateriaal. Echter zal het verlies van 66% kleurinformatie resulteren in een minder scherp uiteindelijk beeld.

Om een hoge beeldkwaliteit (video) te krijgen moet je beschikken over een resolutie van minstens 45.000 pixels.

Berekening:
Als voorbeeld gebruik ik een display met een oppervlakte van 10,95 m².
Bij een pitch van 16mm is het aantal pixels per m² = 3906
Bij een pitch van 10mm is het aantal pixels per m² = 10.000
Formule: Totale resolutie = aantal pixel/m² x oppervlakte in m²

Voor een LED-scherm met pitch 16#mm. is de resolutie gelijk aan 10,95 m² x 3906 = 42770 pixels.
Voor de 10mm is de resolutie dan gelijk aan 109.500 pixels.
Bij kleinere schermen moet de afstand tussen de leds LED’s verkleind worden om dezelfde resolutie te behouden.

Elk ledscherm is opgebouwd uit verschillende modules, ook wel tegels genoemd. Een module is bijvoorbeeld 16 x 16 cm en kan tot 2700 LED’s bevatten. Hoe kleiner de pitch (hoe meer LED’s per module), hoe groter de resolutie en hoe beter het beeld. Meer LED’s = beter. Voor een ledscherm van bijvoorbeeld 1,6#m. x 1,6#m., gebruiken we 100 modules. Het voordeel van deze modules is dat het ons toelaat elke afmeting van ledscherm te bouwen. Dit is zeer interessant omdat we ons ledscherm kunnen aanpassen aan de wensen van de klant. De prijs is grotendeels afhankelijk van het aantal gebruikte modules en dus recht evenredig met de grootte van het ledscherm. Indien de gevraagde oppervlakte zeer groot wordt, en onze berekeningen niet toelaten het bord in één geheel te transporteren, dan werken we met kabinets. Deze kabinets hebben een standaard afmeting (bijvoorbeeld 1 m²), dit laat toe de gewenste afmetingen te bouwen. De kabinets sluiten NAADLOOS op elkaar aan, wat ervoor zorgt dat we één mooi dynamisch beeld krijgen. Mobiele LED-schermen zijn steeds opgebouwd uit kabinets, deze kunnen geleverd worden in een flightcase en zijn geschikt voor rigging. Veelal zijn ze bestand tegen extreme weersomstandigheden.

De voordelen van LED versus beamerprojectie zijn o.a.:
– Gebruik van speciale effecten zoals rookmachines verstoren het geprojecteerde beeld niet.
– De artiest of presentator ondervindt geen hinder van het licht voor het scherm.
– Hoger contrast en kleurweergave
– Geen nadelige invloeden van omgevingslicht zoals vuurwerk, vuurpotten en/of buitenlicht
– Lichtopbrengst LED instelbaar van 5.000 tot 2.500.000 ansi lumen in lichtopbrengst.
– Dit is gelijk aan 100 projectoren van 25.000 ansi lumen in stack opstelling!

De lumen is de eenheid voor lichtstroom. Een gloeilamp van 100 watt geeft een lichtstroom van ongeveer 1200 lumen. De Ansi-lumen is een maat voor de lichtopbrengst van bijvoorbeeld een videoprojector (beamer). Het is de gemiddelde lichtsterkte gemeten over 9 punten op het projectievlak in 100% wit. Deze waarde wordt gemeten met een zogenoemde luxmeter.

De grootte van het LED reclamebord wordt bepaald door resolutie per vierkante meter. Om te voorkomen dat je achteraf een wazig en slecht beeld verkrijgt moet de resolutie op voorhand berekend worden. Om bewegende beelden (video) weer te geven is een resolutie van om en bij de 65.000 pixels noodzakelijk. Bij deze resolutie is de beeldkwaliteit groot, wat resulteert in een hoog kwalitatief beeld, met zeer scherpe beelden.